Автор: Алан Крауфорд, . Следвайте Гласове в .Инвазията на Москва в

...
Автор: Алан Крауфорд, . Следвайте Гласове в .Инвазията на Москва в
Коментари Харесай

Блумбърг: Русия и Китай държат в мъртва хватка осигуряването на световните храни

Автор: Алан Крауфорд,. Следвайте " Гласове " в.
Инвазията на Москва в Украйна уточни ролята на торовете – както и от кого се управляват те – като стратегически лост за световно въздействие.


Измерване на равнищата на нездравословни газове в подземна калиева мина в Усолския калиев комплекс, Пермска област, Русия, 2017. Снимка: " Блумбърг "
Товарът, заклещен от месеци в холандското пристанище Ротердам, беше толкоз скъп, че Обединените народи се намесиха, с цел да посредничат за освобождението му. Световната хранителна стратегия нае транспортен съд, с цел да го транспортира до Мозамбик, от където да бъде извозен с камиони през вътрешността до крайната му дестинация Малави.
Не беше зърно или царевица, а 20 000 метрични тона съветски тор, който ще дойде със забавяне.

Предвижда се, че към 20% от популацията на Малави ще се изправи пред остра продоволствена неустановеност по време на „ сухия “ сезон до март, заради което потреблението на торове за развъждане на реколтата е още по-жизнено належащо. Това е една от 48-те народи в Африка, Азия и Латинска Америка, избрани от Международния влаутен фонд като най-изложени на риск от покачването на цените на храните и торовете, раздухани от съветската инвазия в Украйна. Вече от една година, покачването на международните пазари на торове е обсъждано от Обединените народи като основен риск за съществуването на храна през 2023 година.

Калиев тор, внасян от Беларус, в пристанището Янтай, Китай, март 2022. Снимка: Tang Ke/Future Publishing/Getty Images
Наред с филантропичните съображения съществува и осъзнаването, че по-голяма част от света разчита единствено на няколко страни за множеството употребявани торове – а точно Русия, нейният съдружник Беларус и Китай – и това задейства алармите в световните столици. Точно както полупроводниците се трансфораха в гръмотевичен източник на геополитически търкания, по този начин и конкуренцията за торове сигнализира Съединените щати и техните съдружници за стратегическа взаимозависимост на земеделската продукция, която е основна детерминанта за продоволствената сигурност.
Торовите колоси

Китай поддържа огромна преднина в продукцията на азот и фосфат. Бележки: данните са от 2020 година Класацията е по комбинирани общи стойности на питателните вещества; единствено първите 10 страни са показани.
Въпросът за торовете, и това от кого са следени, беше изтласкан на напред във времето в политическия дневен ред по целия свят: Държавният департамент на Съединени американски щати усилва експертния си опит в региона на торовете, президентите пишат за тях в Туитър, те вземат участие в предизборни акции и се трансформират в център на напрежение сред страните, както и в към този момент едва евентуална разменна монета за дипломацията. Те влязоха и в съревнованието сред версиите за това кой е отговорен за последствията от войната на Русия в Украйна.
„ Ролята на торовете е толкоз значима, колкото е и ролята на семената за продоволствената сигурност в една страна “, сподели Удай Шанкер Авасти, ръководещ шеф и основен изпълнителен шеф на Индийския фермерски торов кооператив, който е най-големият производител в страната. „ Ако стомахът ти е цялостен, можеш да защитиш дома си, можеш да защитиш границите си, можеш да защитиш стопанската система си. “

Глобалната рецесия на торовете заплашва продоволствената сигурност.
Миналогодишният потрес в торовата промишленост, която възлиза на 250 милиарда $, акцентира ролята на Русия и Беларус като експортьори на съвсем една четвърт от всички международни подобрители на реколти. И макар че съветските селскостопански артикули, в това число трите съществени типа тор – калий, фосфат и азот – не са обект на глобите, износът остава непълен заради композиция от нарушение на веригата в пристанищата, корабоплаването, банкирането и застраховането.

Андрей Мелниченко. Снимка: " Блумбърг "
Руският торов милиардер Андрей Мелниченко, създател на Euro Chem Group AG, твърди, че европейският санкционен режим дотам е запушил търговията, че това ще докара до тотално понижаване на торовите доставки с 13 милиона тона преди навършването на една година от войната на 24 февруари. Самият Мелниченко също е обект на наказания.
Руски тор, попаднал в неопределеност в Нидерландия, беше освободен като част от по-обширна договорка на Обединените народи за разрешаване на превоза на зърно през Черно море. Партидата, която стартира да идва в Малави при започване на февруари, е първата от няколко препоръчани колета на торове, заседнали в пристанищата от Балтийско море до Белгия и „ дарени “ от съветската Уралхем-Уракали груп. Уралхем възнамерява за 6 март гала по предаване на дарението на държавното управление на Малави, на която ще участва съветският дипломат.
Смущенията в пазара провокираха скок на цените през предишното лято, което докара до струпване на ресурси при всички, които бяха в положение да си разрешат торове и макар че от този момент цените доста се намалиха, те остават над равнищата от преди пандемията. Доставките са лимитирани за най-бедните региони. Ситуацията се утежнява от глобите против калиевия колос Беларус, дружно с решението на Китай – голям производител на азотни и фосфатни торове – да наложи рестрикции върху износа, с цел да отбрани вътрешното си доставяне. Анализаторите не считат, че тези усложнения ще бъдат отстранени преди средата на 2023 година най-рано.

Резултатът е едно изцяло познато разделяне: анализаторът на Блумбърг Интелиджънс Алексис Максуел споделя, че въпреки цените да са паднали с повече от 50% по отношение на пика от предходната година, фермерите в Югоизточна Азия и Африка остават по-уязвими от техните сътрудници в Северна Америка, Китай или Индия. Африканската банка за развиване предизвести, че понижената приложимост евентуално ще значи 20% спад в производството на храни, а Световната продовослтвена стратегия счита, че дребните фермери в разрастващите се страни са в риск от „ сериозна рецесия на съществуване на храна, заради рецесията с торовете, климатичните шокове и спорът, пречещ на производството на храни. “
Индонезийският президент Джоко Видодо предизвести по време на срещата на върха на 20-те, на която беше хазаин през ноември, за идната „ по-мрачна година “, в случай че няма незабавни стъпки за обезпечаване на налични хранителни артикули. Индийският премиер-министър Нарендра Моди, който сега ръководи Г-20, прикани да се концентрират напъните за „ деполитизиране “ на световните доставки на тор, „ с цел да не водят геополитическите напрежения до филантропични рецесии “, което сподели пред The Times of India през декември.

Складиран калий в мината Nutrien Cory в Саскатон, Канада, ноември. Снимка: Heywood Yu/Bloomberg
Геополитическите последици бяха почувствани доста надалеч от Украйна, чак в Канада – най-големият в света производител на калий (Русия и Беларус са №2 и №3 съответно). Бразилският министър на земеделието отпътува натам неотложно след експлоадирането на войната, с цел да контракти повече доставки от международната суперсила по хранителен експорт, а премиер-министърът Джъстин Трюдо сподели, че държавното управление търси увеличение на доставките за Европа на „ стратегически артикули “, в това число калий.
Nutrien Ltd – най-голямата в света компания за торове и най-големият частен шеф в своята база в Саскатон, Канада – усилва продукцията в своите калиеви мини, като по този метод подкрепя разрастването на града към великите прерийни земи на централен Саскачуан. ВНР Group Ltd даде зелена светлина за построяването на лична огромна калиева мина в Саскачуан преди 18 месеца. Те към този момент търсят опция за ускорение на разширението, което ще докара до удвояване на продукцията.
Калиевите мини на Nutrien са в 400 милиона-годишната канара, известна като Прерийна евапоритна групировка и се намират на дълбочина от 1000 метра. На тази дълбочина горещината е в изумителен контрастност с минусовите температури извън през саскачуанската зима. Въздухът има усет на океан, който идва от огромната централизация на сол в калия. Огромни изкопни машини прорязват тунели, с цел да екстрахират рудата, която се придвижва на конвейри към подземни складове, а по-късно се изважда на повърхността и отива в мелниците, ситуирани на място.
Саскатонската компания се стреми към 40% нарастване на продукцията до 2026 година по отношение на равнищата от 2020 година. „ Смятаме, че светът ще има потребност от това “, споделя Кен Сейц, основен изпълнителен шеф на Nutrien. Той акцентира верижния резултат на цялата геополитическа неустановеност, добавяйки, „ няма да е елементарно “.
Организацията по храните и земеделието на Обединените народи вкара през предходната година следене на търговията, показващо, че доста чисти вносители от Латинска Америка, Източна Европа и Централна Азия зависят от Русия за повече от 30% от трите съществени съставки на торове.

Проби от растителни тъкани в Nutrien Ag Solutions Breeding Facility в Саскатон. Снимка: Heywood Yu/Bloomberg
А в Украйна, считана от години за европейския кош за самун, земеделският министър Микола Солский предизвести през януари, че тази година лятната годишна продукция от зърно ще бъде наранена, тъй като през есента са били купени и сложени по-малко хранителни обогатители.
Състезанието за доставки на тор провокира старания за поощряване на самозадоволяването. По сходство на Закона за чиповете, който даде 50 милиарда $ за американско произвеждане на полупроводници, администрацията на президента Байдън разгласи грантове на стойност 500 милиона $ за увеличение на „ торова продукция, създадена в Америка “ и „ връщане на производството и работните места назад в Съединените щати “.
Съединените щати по едно и също време създават торове и са най-големият вносител и към този момент фермерите към момента имат достъп до обилие от обогатители. Същото не може да се каже за някои от техните съседи. Латинска Америка зависи от импорт за 83% от употребяваните торове, най-много от Русия, Китай и Беларус, съгласно основания във Вашингтон Международен институт за проучване на политиката за храните. Това наподобява като проблем за Перу и неговата просъфтяваща селскостопанска промишленост. Народът от Андите, непрекъснато разтърсван от политически разтърсвания, написа рядко сполучлива история в бранша си за плодове и зеленчуци през последните години. Сега те са международният номер едно експортьор на боровинки и основен снабдител на авокадо, аспержи, артишок и манго в промишленост, която се чака да създаде към 10 милиарда $ за страната през тази година.
Но по-нататъшното разгръщане и напъните за консолидиране на дребните фермери в осъвременената промишленост бяха подложени под въпрос, защото Перу изпитва компликации в набирането на торове. Предишното държавно управление даде обещание дотации за най-малките фермери, само че приложението им беше разпокъсано, споделя Валерия Пинейро, началник на Института за Латинска Америка.

Екстракция на гуано, което ще бъде употребявано като тор на остров Азия, Перу, 2017 година Снимка: Manuel Medir/LatinContent Editorial/Getty Images.
На няколко пъти държавното управление пробва и не съумява да обезпечи импорт. При неналичието на други възможности, то стартира да поддържа стратегия за увеличение използването на органични торове от екскрементите на морски птици, познати като гуано. Но това въобще не покрива потребностите, споделя габриел Амаро, началник на Асоциацията за земеделския експорт на Перу. „ Малкият фермер не постоянно е в положение да прибавя тор, или пък прибавя напълно малко “, което значи загуба на продуктивността и даже увреждане на растенията.
„ Перу беше ударено мощно “, споделя Пинейро. То е изправено пред някои огромни проблеми и „ всички те са политически “.
Ако Перу е губещо от рецесията за торове, то Мароко е един от спечелилите и употребява това новопридобито въздействие за политически цели.
Благодарение на геоложкия си шанс, Мароко е дом на към 70% от известните международни запаси на фосфат, естественият източник на фосфор – главен хранителен детайл, употребен в торовете. Това прави Мароко и притежаваната от страната ОСР Group, която е виновна за добива, обработката, производството и износа на фосфор, скъпи за продоволствената сигурност в преформатирания от войната на Русия свят.
Северноафриканската страна не крие, че употребява даренията и субсидираните продажби на торове, с цел да подкрепи устрема си към районно водачество. „ Рабат употребява износа на фосфор като инструмент във външната политика, най-много в страните от Африка под Сахара “, споделя Майкъл Танчъм, професор по политическа стопанска система в блог на Института за Близкия Изток, като показва продажбите, локалните вложения и обсега на развиване.
ОСР е притежавана от страната, само че има обособена и отличаваща се от държавното управление еднаквост, споделя изпълнителният вицепрезидент Нада ел Маждуб в отговор на въпроси, заложени по имейл. „ При това, явно е, че ползите на ОСР и на държавното управление постоянно съответстват и изключително във връзка с задачата на ОСР да ускори устойчивите аграрни практики и продуктивността в цяла Африка “, сподели тя.

Благодарение на геоложкия си шанс Мароко е дом на 70% от известните международни ресурси от фосфат. Снимка: Fadel Senna/AFP/Getty Images.
OCP пое ангажимент да удвои доставките си на торове за Африка през 2023 година до към четири милиона тона, както и да подари и да достави преоценени други 500 000 тона от предходната година. Това е филантропичен жест, който се приветства от USAID и други организации, само че някои виждат в него и полза за Мароко. Мароко е замесен в спор със прилежащ Алжир по отношение на статута на Западна Сахара, в който торовете играят роля. Отношенията се изостриха, откакто тридесетгодишното помирение беше нарушено в 2020 година и бяха обновени откъслечни враждебни дейности сред Мароко и живеещите в Алжир Сахарави, които желаят самостоятелност. И в случай че управляващите в Рабат виждат в тяхно лице воюващи сепаратисти, то други в Латинска Америка и Африка виждат освободително придвижване и признават Арабската демократична република Сахара като самостоятелна страна.
През септември новият президент на Кения Уилям Руто в телефонно позвъняване получи поздравления от краля на Мароко Мохамед, след което Руто заяви на своите 5,6 милиона почитатели в Туитър, че Кения отдръпва признаването на региона Сахарави. Външното министерство на Мароко приветства тази стъпка и разгласи, че страните задълбочават комерсиалните си връзки, в това число в региона на „ продоволствената сигурност (вноса на торове) “. Скоро по-късно торби с торове започнаха да идват, макар че Руто след това изтри известието си в Туитър.
Перу възприе противоположната тактичност, като разгласи, че възвръща дипломатически връзки със Сахарави и в този момент наподобява понася следствията. Morocco World News оповестява, че плануваната доставка на 150 000 тона торове за Перу е анулирана след смяната на позицията.
Президентът Владимир Путин упрекна глобите за нарушаването на доставките на торове от Русия, като в края на ноември сподели, че повече от 400 000 тона са замразени в европейски пристанища. Част от това количество в това време беше освободена и дарена. Обединените народи споделят, че главният проблем са застрахователите на товари, които не желаят да застраховат съветски колета, а също и основните аграрни банки, които не могат да вършат финансови транзакции, защото те не са свързани със SWIFT. Европейски Съюз и Съединените щати излязоха с общо изказване през ноември, в което се изясняваше, че „ банки, застрахователи, превозвачи и други участници могат да продължат да придвижват съветски продоволствия и торове по света “.
Недостиг на азот

Реален импорт като % от естествения импорт на страната, януари-юни 2022 г. Източник: Организация по храните и земеделието на Обединените народи. Изобразените данни са за обособени пазари.
Достатъчни количества на налични цени към момента не могат да доближат до Малави, която зависи от дарения на торове.
Малави е първата страна с ниски приходи, която предходната година получи финансиране от МВФ в границите на нов инструмент за подкрепяне на страните в оправянето с световните разтърсвания в цените на храните, само че по това време тя към този момент се бореше с задължения, обезценка на валутата и суша.
През октомври стана ясно, че английска компания, на която държавното управление е платило 750 милиона квача (710 000 долара) за торове, в действителност е била касапска компания и не е била в положение да извърши контракта. Президентът Лазарус Чаквера призна през ноември „ усложненията за снабдяване на торове “ по време на гала за субсидираща стратегия за най-бедните семейства и даде обещание държавното управление да направи всичко, с цел да набави парите.
Това не е доста успокояващо за Моузес Микаели, фермер от Чикуса Вилидж, директно до столицата на Малави Лилонгве, който в края на ноември сподели, че „ не вижда вяра “ да получи субсидирания тор, обещан от държавното управление. Торбите с тор са налични, само че по 70 000 квача за брой – съвсем пет пъти повече от цената, която президентът даде обещание и 14 пъти по-висока от цената през 2021 година – те са недостъпни за множеството фермери. Затова той е прибегнал до примес от отпадък, пръст и свинска тор, която да разпръсне над царевицата си. „ Нашите почви са привикнали с торенето, без него не можем да съберем никаква годишна продукция “, споделя той. „ Положението ни си остава тежко. “
-----
С помощта на Патрик Парижа, Доминик Карей, Сухаил Карам, Кортни Макбрайд, Джинглу Гу, Ейн Кюин, Томас Бишювел и Катарина Хойже.
Източник:
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
 
21 Фев 2023348221 Фев 2023215620 Фев 2023416418 Фев 2023528317 Фев 2023988314 Фев 20233629КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231132207 Фев 2023152920 Фев 2023301418 Фев 2023987
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР